Instruktören har ordet

Skriv din text här ...Hundar och stress
Vad är stress och hur tar det sig uttryck hos våra fyrbenta?

 

Frågorna kring stress är många och jag har under mina 25 år( isch) som aktiv med hund både tjänste mässigt och på min fritid stött på begreppet stress hos hund. Stressade individer stöter jag nästan dagligen på och är utan tvekan det vanligaste problemet som de flesta hundägare har med sin hund.


Jag tror inte att någon hund föds stressad utan det är miljö i kombination med viss genetik som gör att en hund utvecklar stress.

 

Däremot kan en specifik ras ha lättare att gå upp i drift, det vi kallar högtempade hundar.Ex Schäfer, malinois, Doberman. Sen kan ju de flesta raser utveckla stress om de inte får sina behov tillgodosedda speciellt om det är en arbetande ras som kräver mycket motion ex draghundar och så får de inte utlopp för den delen (understimulans)då kan det lätt utvecklas till stress.


En hund kan också vara överstimulerad vilket också kan leda till stress. Ja vi kan faktiskt aktivera våra hundar FÖR mycket.

En hund kan vara högtempad utan att vara stressad. Dessa hundar har lättare att slå över i stress då de är så högtempade och har mycket drifter. Här hänger mycket för att inte säga allt på ägaren och hur kunnig den är i att  hantera en högtempad hund utan att den faller över och blir stressad.

 
Sen kan ett otränat öga uppfatta en högtempad hund med mycket drifter som stressad fast den i själva verket inte är stressad utan bara in working mode.


Men hur vet man när en hund är stressad och inte?

En arbetande hund som inte är stressad är oftast "sammanbiten" i sitt uttryck, pigga ögon och ett piggt steg med kraft, full fokus på sin ägare, oftast är den ljudlös, bryr sig föga om omgivningen.


En hund som är stressad har svårare att fokusera på sin ägare, är mer studsig/hoppig i steget, och blicken fladdrar överallt och hässjar något. Den travar kanske bredvid men oftast framför sin förare, inte intresserad av närings Belöning. Gnäller, piper kan ljuda. Okontaktbar, når inte igenom. Drar I kopplet.

Detta är en enkel bild jag målade upp och det finns såklart fler tecken att hålla koll på.

 

Men hur ser man på sin hund i hemmiljö att den är stressad?


Den har oftast Svårt att komma ner I varv. Följer efter sin ägare överallt hemma piper  gnäller, Skäller, Vankar av och an Går från den ena leksaken till den andra,Ligger som på nålar, Kan utveckla klåda, Kan mjälla,Dålig mage Bär på pinnar mm i skogen.

  

Allt detta behöver inte vara stress utan det beror också på Hundens kroppsspråk mm den kan ha ont eller vara nödig mm. En valp behöver inte vara stressad för att den gör dessa saker ex följer sin ägare och bär på pinnar MEN det kan utvecklas TILL stress om man låter hunden fortsätta med detta i det uppväxten och om hunden för övrigt är en högtempad individ....

 

Det är inte ovanligt att en stressad hund utreds för olika mag och tarm sjukdomar och allergier innan man får besked att de inte hittat nåt men att det då kan vara stress.


För att hjälpa en stressad hund måste vi själva ta några djupa andetag när vi befinner oss tillsammans med vår hund. Vi som ägare får hjälpa vår hund ner i varv genom att ta bort de delar i Hundens liv som ni direkt vet kan leda till att hunden har svårt att komma till ro och går upp i stress.


Leksaker är ett big NO NO och hunden ska aldrig ha fri tillgång till dessa. Vi ska inte kasta bollar mm till vår hund inte bara för skaderisken utan för att det kan dra upp en redan högtempad hund i stress och vi ska fokusera på stadga och lugn o ro.

 

Jag är också av den åsikten att hundar inte ska leka med andra hundar heller för bla skaderisk men även för att jag inte vill behöva konkurrera om min hunds uppmärksamhet när vi ska gå på promenad, tävla mm.


En stressad hund mår inte bra och det är vår skyldighet att hjälpa den komma ner I varv.
Att se till att vår hund kommer i balans fysiskt och psykiskt är a och o. Allt med måtta. Överdriv inte åt nåt håll.


Så för att veta om hunden är stressad(att något inte är som det ska)så måste vi veta hur hunden beter sig när den mår bra( inte är stressad/är i obalans)

 

Ni måste själva börja ställa er frågor om er hund och i vilka situationer den beter sig mindre önskvärt och sen fundera på kan den bete sig bra? Isåfall vad var det som gjorde den gången att det funkade? Hur var jag själv vid det mötet? Gjorde jag något annorlunda? Var hunden i balans( fysiskt och psykiskt i harmoni) för att ta reda på varför din hund agerar som den gör måste du ställa dig frågan varför? Vad har jag missat ? Bli inte arga på era hundar, fråga er inte varför hunden beter sig som den gör om den är understimulerad/ i obalans, varför skulle den inte go bananas? Bita i kopplet? Skälla på andra hundar? Jaga bilar? Det blir en överslagshandling till följd av understimulans ex.

 

För att hjälpa våra fyrbenta gäller det att vi lär oss att tolka dess signaler.
1. Funderar över när är er hund i balans? Vad har krävt för att få den dit?(i form av Mental och fysisk stimulans/aktivitet)
2. Hur ÄR er hund när den ÄR balanserad?(detta måste vi veta för att kunna veta när den är o obalans)
2. När börjar er hund visa obalans? (Stress mm)( analysera detta hemma och på promenaden)
3. Vad är det som egentligen utlöser överslagshandlingen?blir den stressad över att vi har för hög krav fas fast hunden inte riktigt vet vad som förväntas av den? Är det vi som är otydliga när vi tränar som skapar stress? Är det En annan hund som den bor med? Övriga familje medlemmar?
Vad var överslagshandling nu igen?
Överslagshandling kan vara ett beteende som är resultatet av något annat. Oftast är det inte bilar och andra hundar som är orsaken i sig om vi har en hund som jagar bilar eller är jobbig vid hundmöten, utan detta beteende är en överslagshandlingen som grundar sig i en obalans hos vår hund. Dvs ett hundmöte kan bli extra jobbigt för att hunden från början inte är i balans. Oftast inte själva hundmötet som eg är problemet vill jag påstå.


En hund som vi tror är extremt "kärvänlig" och "glad" och hoppar på våra gäster och nästan ålar och kryper ur skinnet och vet inte vad den ska ta vägen .
Vi kan här ta rasen malinois som exempel då den i själva verket är så högtempad i sig själv och i mötet med andra människor som vi tillåter få hälsa på hunden så slår det lätt över I stress.


I själva verket är inte alls Malinois en social ras på det viset mot andra utan är en enmanshund. Finns så klart andra raser och individer som är likadana. Därför är en vanlig misstolkning att en hund som beter sig så här är sååå förtjust i andra människor och titta hur den nästan kryper in i dig och vill bli klappad ..NEJ!Det är helt fel den är inte bekväm i situationen och hamnar i extremt hög stress.


I kombination med att tolka Hundens övriga signaler i dessa tillfällen så kan vi se att hunden gör allt för att själv lugna sig genom att slicka sig om läpparna mm mm.

Vad kan vi göra för att hjälpa vår hund här? Jo hjälp hunden här genom att INTE låta den hälsa på alla som vill komma fram och hälsa. Säg nej! Det är det finaste du kan göra för din hund då den själv inte kan prata men den kan visa oss på annat sätt och då är det vår skyldighet att kunna tolka Hundens signaler och säga NEJ I Hundens ställe. Vi är Hundens röst.
#stress

Dämpa Hundens förväntningar
 
Vi vill inte att vår hund alltid tror/ förväntar sig att den ska få bli inkallad / springa fram till er så fort ni går ifrån den....


Det vill vi inte för det gör vår hund taggad, förväntansfull och när den går upp I varv vad är risken då?


Jo att den inte sitter kvar på platsen där ni lämnade hunden och att hunden inte sitter kvar lugnt och tryggt

Den kommer lätta från platsen den satt på och börja gå emot er innan ni hunnit kalla in...


Vi vill ju ha en hund som sitter kvar tills vi ropar och om vi ist 9 av 10 ggr INTE kallar in vår hund utan bara lämnar hunden som vid sitt stanna kvar går tillbaka och belönar så kommer vi få en hund som INTE sitter med en massa förväntningar mm och som faktiskt kommer sitta kvar bättre både vid sitt stanna kvar och inkallningsträning. 

 Ingångar tränar man ju ändå separat så man kan under träning undvika själva inkallningsmomentet för att inte skapa för mkt förväntan hos hunden.

Precis som om vi har en hund som är super exalterad och kanske tom stressad i nya miljöer när den sitter i bilen och taggar upp och väntar på att bli utsläppt så gör ni så att ni tar med hunden i bilen åker till ny plats öppnar bakluckan och sen är ni där tills hunden kanske taggat ner och kanske tom lagt sig ner i buren i bilen OCH då åker ni hem, Ni tar alltså inte ut den ur bilen alls!

 

Den vinner alltså inget på att ljuda, gnälla, skälla, stressa runt och den blir inte heller utsläppt varenda gång den åker bil så vi tar bort förväntan hunden har vilket ger oss en lugnare och mindre stressad hund.


Precis som vi kan göra om vi får besök och har en hund som går upp I stress. Låt den inte hälsa på gästerna. Iallafall inte förrän det gått en tid. Då tar vi bort förväntan som hunden har och det ger oss en mer balanserad hund


Att jobba med att dämpa Hundens förväntningar är viktigt.Hunden lär sig med tiden vad saker och ting innebär och vad det leder till. Ibland kan det vara positivt men allt för ofta leder dessa förväntningar inte till annat än stress hos Hunden och att vi hamnar i onödiga konflikter med våra hundar.


En förväntan hunden ofta har är när vi sätter på oss skorna,el jackan. Hunden kanske börjar gny, springa runt mm. Hunden har lärt sig att förknippa att du tar på dig skorna med att den nu ska få gå ut tillsammans med dig på roligheter. Alt ängslig att bli lämnad ensam kvar.


Ex hunden piper, går runt runt i buren I bilen när ni kommit fram och öppnar bakluckan. Hunden taggar upp och har även här förväntningar men även kanske lite oro/ osäkerhet när det är ny plats osv.


Om du funderar lite så kommer du säkert på flera såna tillfällen när din hund har en förväntan på något och där du anser att det blivit ett problem!?

 

Din hund kanske stressar upp sig och har blivit jätte jobbig när du får hem gäster? Den hoppar, gnyr, kanske kissar lite på golvet och drar ner allt i sin väg. Bryt förväntan hunden har fått genom att INTE låta hunden hälsa alls under en period.


Ett tips är som jag skrev: gör en inkallning utan att kalla in eller gå till dörren sätt på dig skorna men gå inte ut eller gå runt med kopplet inne utan att koppla Hunden och gå ut.


Vi har skapat dessa beting / associationer hos hunden men vi kan även bryta dessa det är " bara" att tänka tvärtom 😃

#dämpahundensförväntningar

Inlärning och befästning av nytt moment

Att lära hunden ett nytt moment kan vara spännande och väldigt roligt speciellt när man efter bara några ggr tror att hunden redan lärt sig momentet. 

Man kanske vill lära hunden sitt och när man fått positiv respons av hunden efter bara några få ggr blir man uppslukad av den känslan att man fortsätter träna lite till och lite till och tänker att man kan ju lära in sitt stanna kvar nu när det ändå går så bra, så man lämnar hunden och går iväg en vända kommer tillbaka till hunden som lyckades sitta kvar vid 1a tillfället!!!wow det måste vara en extremt smart och begåvad hund jag har tänker man och tänker att man försöker igen och den här gången kanske man går iväg så hunden inte ser en men när man kommer tillbaka har hunden rest på sig och är på väg emot mig. Fan va hände?? Men ändå Min hund kan ändå sitt stanna kvar tänker man?? Eller kan den verkligen det?

Vad ser ni för problematik i detta??

För det 1a är det typiskt oss människor Att stressa fram resultat för att vi är så otåliga.
Här är ett typ exempel på hur det ofta ser ut när vi ska lära vår hund ett nytt moment.

 

Vi tränar några ggr I hemmiljö där hunden är trygg, lugn och fokuserad utan störning, det går bra och vi tänker att hunden nu kan detta. Så börjar vi med något nytt moment och lär in och så fortsätter vi. Moment efter moment "lär" vi vår hund i rasande fart som är jätte glad men förvirrad över varför den får godis i tid och otid utan att överhuvudtaget förknippa belöningen med att den faktiskt utfört ett moment önskvärt. Så vad är felet här tror du? 

Jag som tävlat är van att bryta ner ett moment i mindre delar. Om jag ser målbilden framför mig så vet jag hur jag vill att slutresultatet ska se ut men innan jag når dit är det mycket träning och det går inte på en natt.


Man kan inte gå från A till F direkt utan du måste passera B, C, D OCH E först. Du får bryta ner momenten i små delar.

Exempel

Ska jag träna in sitt stanna kvar så måste jag tänka: Hur ser momentet ut färdigt?

Antingen tänker man som jag tävlings mässigt eller så tänker man hur man själv vill att det ser ut. Huvudsaken är att man har en plan! När man bestämt sig för hur man vill att momentet ser ut så får man bryta ner det.

Tex: jag kanske vill att min hund ska kunna sitta kvar när jag går iväg 15 m och står där 2 min och sen går tillbaka 

Hur många moment skulle du bryta ner dessa i för att såsmåningom nå målet?

Fundera lite på det innan du läser vidare och jag avslöjar Hur många moment jag bryter ner det i.

1. Kunna momentet sitt, inomhus i lugn och ro
(Obs går inte ifrån henne)

2. Utöka tiden hon får sitta innan jag frigör henne (obs går inte ifrån henne)

3. Kunna sitt utomhus på tomten med lite störning runt(obs går inte ifrån henne)

4 . Utöka tiden hon får sitta utomhus på tomten med störning (obs!! Jag går inte ifrån henne)

5. Ta med henne till offentliga platser vid flera tillfällen med mycket störning, träna sitt

6. Utöka tiden successivt

7. Stå bredvid hunden inomhus när den sitter, använd hand tecken håll handen som ett stopp tecken framför den medans du säger STANNA ställ dig framför och emot hunden håll handen framför hunden fortfarande och stå kvar ca 6 sek. Gå tillbaka till grund position. Belöna ALLTID på vä sida. Vill inte belöna Framifrån då vi inte vill att hunden ska ha en dragning framåt.

8. Utöka tiden du kan stå framför henne inomhus successivt

9. Ta ut hunden på tomten gör samma sak som nr 7

10. Utöka tiden ute på tomten då du står framför hunden 

11. Gör nr 7 i.offentlig miljö med störning

12. Utöka tiden successivt i offentlig miljö 

13. Inomhus utan störning säg nu sitt , gå ifrån hunden visa handteckem säg stanna medans du backar ifrån hunden typ 5 m visa stopp tecken hela tiden utöka sen tiden successivt ,både inomhus, på tomten och i offentlig miljö där störningen ökar. Här måste man känna av hunden.hur långt klarar den av att jag går iväg och hur länge kan jag stå på avstånd?

14. Sätt ihop momentet

Funkar det i alla miljöer så grattis! Om inte kan du ändå ha gått för fort fram och du måste nöta mer på den del som hunden brister i dvs du behöver backa bandet.

Så här kan det se ut att träna in och bryta ner ett moment. Självklart behöver det inte brytas ner så mycket som jag nämnt ovan det beror helt på individ mm. Men det skulle absolut kunna se ut så här.

Det är alltså av vikt att vi tränar och tänker hållbarhet och långsiktighet när vi lär in moment. Vi vill ju att det ska fungera I alla lägen och inte bara ibland och inomhus utan störning. Vi vill framförallt att hunden ska förstå vad vi förväntar oss av den och inte bara att det regnar köttbullar i tid o otid utan anledning.

När tror du att momentet är befäst??

Jo när det fungerar 99% av ggr och i alla möjliga situationer och miljöer.

#inlärningmoment

LEDARSKAP

Hela livet präglas vi av ledarskap på olika sätt. Våra föräldrar, fröknarna i skolan, chefen på vår arbetsplats mm.Detta är en självklarhet för oss, för vad skulle alternativen Vara? Att vi som föräldrar säger till våra barn att de inte behöver gå till skolan om de inte vill, lärarna säger att barnen kan forts ha rast om de inte vill komma in på lektionen?!Ingen ställer krav på någon och alla gör som de vill!!!

Men trots detta att vi är så präglade på detta och förstår logiskt sett att vi alla behöver regler och ramar att hålla oss inom och att ett tydligt ledarskap oavsett om det är i skolan eller på en arbetsplats inte bara är nödvändigt utan även positivt, så har vi svårt att prata om ledarskap när det kommer till Våra hundar. Då börjar vi prata om ledarskap med andra ord för att det ska låta mindre hårt osv.
Jag tycker det är fascinerande hur vi kan tycka å ena sidan ledarskap är bra när det gäller human sidan men när det kommer till Våra fyrfota blir det plötsligt tabu och lite fult.
Men vad menas med ledarskap över våra hundar?
Det handlar om att jag som hundägare talar om för min hund vad som är okej och vad som inte är okej. Jag leder och fördelar kan man på ett mänskligt sätt säga. Jag är den som startar en aktivitet och jag är den som avslutar en aktivitet. Jag i min roll som ledare är lugn, trygg, rättvis och konsekvent och jag straffar aldrig hunden för min egen oförmåga/okunskap att få hunden att göra rätt. Ledarskap får du inte genom gap, skrik eller genom att tvinga din hund på olika sätt att visa undergivenhet och acceptans av dig som ledare utan ledarskap är något du får jobba för och något du måste förtjäna ❤