Anna har ordet...

Okunskap föder fördomar!
EN KVINNA ÄR DÖD, IHJÄLBITEN AV SIN EGEN HUND.
Efter händelsen så började åsikterna hagla in snabbt! Enligt media är hunden en *kamphund och av rasen Amstaff. Finns två läger. Ena sidan skriker: Förbjud rasen medan andra sidan försöker förstå, försöker hitta förklaringar till varför. Hur kunde detta ske? Vi måste se klart på händelsen, diskutera sakligt och inte bara agera på känslor. Detta har inte "bara" skett plötsligt.
Man har sett detta beteende tidigare hos hunden. Hunden har tidigare bitit. Vid ett tillfälle bet den barnbarnet i benet som fick uppsöka sjukhus och blev tvungen att opereras. Kvinnans dotter ska enligt uppgift i media vägrat besöka sin mamma så länge hunden fanns kvar. Hunden ska även ha bitit vuxna tidigare bland annat kvinnan själv som blivit biten i händer.
Länsstyrelsen ska ha varit inkopplad i ärendet. Kvinnan skulle lämnat iväg hunden pga dessa händelser men valde att inte göra det.Det är omöjligt att svara på varför hunden agerat som den gjort men den hade uppenbarligen stor *kamplust och svårt med *avreaktionen. Troligen hade den andra mentala brister i arv/genetik, *nervkonstitution också. Men det är inte något som denna ras är ensam om att ha, det finns inom alla raser skulle jag vilja påstå. Sen är det givetvis så att små hundar ger små problem och stora hundar ger stora problem.
Det förekommer flera definitioner på kamphund. Den svenska hundansvarsutredningens definition är: "Hund oavsett ras som tränats eller tränas med syfte att den ska bli framgångsrik i slagsmål med andra hundar." I utredningen definieras också "hund av kamphundsras" som en hund tillhörande någon av de raser till vilka kamphundar historiskt hört. Exempel på sådana raser är amerikansk staffordshire terrier, tosa inu, amerikansk pitbullterrier (pitbull) och staffordshire bullterrier.Svenska kennelklubben skrev 2008-2009 i Svenska kennelklubbens Kamphundslexikon "I ordet kamphund kan man innefatta alla de olika hundtyper och hundraser som över hela världen och i alla tider har använts till olika slags kamper, som till exempel hund-, björn- och tjurhetsningar. Kamphund kan alltså betyda en hund som i historiskt perspektiv har använts för detta ändamål men som i dag används som familjehund. En aggressiv blandrashund som saknar denna rashistoria är enligt vår uppfattning ingen kamphund i ordets rätta bemärkelse."
Det finns generellt sätt inga farliga hundar, men Alla hundar kan bli farliga i fel händer. Genom ogenomtänkt avel, olämpliga uppfödare och hundägare kan de flesta hundar bli mer eller mindre farliga för sin omgivning. Det kan i förlängningen bli ett samhällsproblem och leda till förbud och förelägganden. Det är strikt hundägaransvar som gäller! Vi har bara skyldigheter och inga rättigheter!
Polisen i Västra Götaland gjorde en kartläggning 1989 som visade att 90 procent, 101 av 111 av ägarna till kamphundar, också förekom i polisens register. Av de 111 personer som hittades var 70 födda 1970-79. Sammanlagt förekom 81 anmälningar om brott med kamphundar. Brotten var exempelvis rån, misshandel, olaga hot och djurplågeri.
Det finns raser som är mindre lämpliga för en person som inte har haft hund tidigare. Som köpare ska man ta reda på vad det är man köper, och som säljare måste man ta ansvar för vad det är man säljer. Sen måste man se till att hunden får den träning, fysiskt och psykiskt för att må bra, bli balanserad och harmoniskt. Annars kan hunden utveckla beteenden som är oönskade eller i värsta fall farliga.
Oavsett vilket läger man tillhör så kan vi alla enas om att det inte finns några andra ord att beskriva det inträffade än tragiskt och hemskt på alla sätt! Mina tankar går till de anhöriga.
* Nervfasthet /nervkonstitution - hundens stresstolerans, det vill säga förmåga att klara av stressande situationer
* Kamplust är hundens lust att engagera sin kropp och muskulatur, sina käkar, hundens vilja att förfölja och ta fast och hunden lust att "slåss" och kämpa med ett byte.
* Kamphund - samlingsbegrepp för hundtyper som tidigare avlats för och använts till olika former av kamp, antingen mellan hundar eller mellan hundar och andra djur
* Avreaktion - hundens förmåga att efter en upplevelse som till exempel skrämt den eller gjort den arg komma över rädslan eller ilskan och återgå till ett mer neutralt humörtillstånd
Lösa hundar, en rättighet eller ett privilegium?
Hunden kommer inte på inkallning, hunden drar efter grannens katt, hunden springer runt och skäller på tomten mm...
...är återkommande problem som dyker upp hos mina deltagare.
Mitt svar är enkelt: Då ska hunden inte heller vara lös!
Kan inte hunden sköta detta så måste vi backa tillbaka i vår träning. Om hunden inte kan sköta sig i koppel, hur ska då hunden kunna sköta sig när den är lös? Jag har tidigare arbetat som djurhandläggare på Polisen och suttit med dessa tillsynsärenden LAG (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter, där jag både beslutat att vissa ägare fått koppeltvång på sin hund, dvs att aldrig släppa hunden lös, har även beslutat om att hundägaren alltid måste ha munkorg på sin hund och jag har faktiskt i ett fall beslutat att hunden måste avlivas.
Om man har en hund som springer lös och smiter ut, jagar katter, kanske biter ihjäl ett annat djur eller hugger en annan hund eller kanske i värsta fall ett barn, kan det leda till en polisanmälan om bristande tillsyn, sen lämnas ärendet över till Länsstyrelsen vilket i sin tur kan leda till föreläggande om munkorg, koppeltvång och i värsta fall omhändertagande av hunden alt avlivning.
Att få ett beslut om koppel/munkorgs tvång är en inskränkning på hundens liv och gör hundens liv begränsat vilket kan skapa en hel del oönskade beteenden hos hunden. Så släpp inte hunden lös, inte ens på tomten om du inte har fullständig kontroll på den! Sen har vi även ansvar på våra promenader när vi har hunden i koppel att faktiskt använda halsband som gör att hunden INTE kan ta sig ur och halsband och koppel som vi orkar hålla hunden i. Har vi en stark hund som vi har svårt att fysiskt hålla i, så använd för guds skull inte sele. Hunden blir ännu starkare i sele. Även om det möjligen är mer ergonomiskt för hunden med sele så kan vi inte resonera så om vi inte klarar av att hålla den. Här måste vi träna träna träna med vår hund så att våra promenader fungerar för alla parter inte minst mötande personer. Det kan rädda liv!
Håll avstånd till andra hundar på promenaderna om du har svårt att hålla i din hund och FRÅGA den andra hundägaren FÖRST innan du släpper fram din hund för att hälsa. Även om din hund är snäll så har du ingen aning om hur den andra hunden är!
Vi hundägare har bara skyldigheter och inga rättigheter!

Hundar och stress
Vad är stress och hur tar det sig uttryck hos våra fyrbenta?En hund kan också vara överstimulerad vilket också kan leda till stress. Ja vi kan faktiskt aktivera våra hundar FÖR mycket.
En hund kan vara högtempad utan att vara stressad. Dessa hundar har lättare att slå över i stress då de är så högtempade och har mycket drifter. Här hänger mycket för att inte säga allt på ägaren och hur kunnig den är i att hantera en högtempad hund utan att den faller över och blir stressad.
Men hur vet man när en hund är stressad och inte?
En hund som är stressad har svårare att fokusera på sin ägare, är mer studsig/hoppig i steget, och blicken fladdrar överallt och hässjar något. Den travar kanske bredvid men oftast framför sin förare, inte intresserad av närings Belöning. Gnäller, piper kan ljuda. Okontaktbar, når inte igenom. Drar I kopplet.
Detta är en enkel bild jag målade upp och det finns såklart fler tecken att hålla koll på.
Det är inte ovanligt att en stressad hund utreds för olika mag och tarm sjukdomar och allergier innan man får besked att de inte hittat nåt men att det då kan vara stress.
Att se till att vår hund kommer i balans fysiskt och psykiskt är a och o. Allt med måtta. Överdriv inte åt nåt håll.
1. Funderar över när är er hund i balans? Vad har krävt för att få den dit?(i form av Mental och fysisk stimulans/aktivitet)
2. Hur ÄR er hund när den ÄR balanserad?(detta måste vi veta för att kunna veta när den är o obalans)
2. När börjar er hund visa obalans? (Stress mm)( analysera detta hemma och på promenaden)
3. Vad är det som egentligen utlöser överslagshandlingen? blir den stressad över att vi har för hög krav fas fast hunden inte riktigt vet vad som förväntas av den? Är det vi som är otydliga när vi tränar som skapar stress? Är det En annan hund som den bor med? Övriga familje medlemmar?
Vad var överslagshandling nu igen?
Vi kan här ta rasen malinois som exempel då den i själva verket är så högtempad i sig själv och i mötet med andra människor som vi tillåter få hälsa på hunden så slår det lätt över I stress.
I kombination med att tolka Hundens övriga signaler i dessa tillfällen så kan vi se att hunden gör allt för att själv lugna sig genom att slicka sig om läpparna mm mm.
Vi är Hundens röst.

Dämpa Hundens förväntningar
Vi vill inte att vår hund alltid tror/ förväntar sig att den ska få bli inkallad / springa fram till er så fort ni går ifrån den....Jo att den inte sitter kvar på platsen där ni lämnade hunden och att hunden inte sitter kvar lugnt och tryggt
Vi vill ju ha en hund som sitter kvar tills vi ropar och om vi ist 9 av 10 ggr INTE kallar in vår hund utan bara lämnar hunden som vid sitt stanna kvar går tillbaka och belönar så kommer vi få en hund som INTE sitter med en massa förväntningar mm och som faktiskt kommer sitta kvar bättre både vid sitt stanna kvar och inkallningsträning.
Ingångar tränar man ju ändå separat så man kan under träning undvika själva inkallningsmomentet för att inte skapa för mkt förväntan hos hunden.
Vi har skapat dessa beting / associationer hos hunden men vi kan även bryta dessa det är " bara" att tänka tvärtom! All typ av förväntan är stress, precis som alla typer av känsloyttringar. Det gäller bara att lära sig hantera det.

Inlärning och befästning av nytt moment
När tror du att momentet är befäst??Jo när det fungerar 99% av ggr och i alla möjliga situationer och miljöer.

LEDARSKAP
Hela livet präglas vi av ledarskap på olika sätt. Våra föräldrar, fröknarna i skolan, chefen på vår arbetsplats mm.Detta är en självklarhet för oss, för vad skulle alternativen Vara? Att vi som föräldrar säger till våra barn att de inte behöver gå till skolan om de inte vill, lärarna säger att barnen kan forts ha rast om de inte vill komma in på lektionen?!Ingen ställer krav på någon och alla gör som de vill!!!
Men trots detta att vi är så präglade på detta och förstår logiskt sett att vi alla behöver regler och ramar att hålla oss inom och att ett tydligt ledarskap oavsett om det är i skolan eller på en arbetsplats inte bara är nödvändigt utan även positivt, så har vi svårt att prata om ledarskap när det kommer till Våra hundar. Då börjar vi prata om ledarskap med andra ord för att det ska låta mindre hårt osv.Jag tycker det är fascinerande hur vi kan tycka å ena sidan ledarskap är bra när det gäller human sidan men när det kommer till Våra fyrfota blir det plötsligt tabu och lite fult.
Men vad menas med ledarskap över våra hundar?
Det handlar om att jag som hundägare talar om för min hund vad som är okej och vad som inte är okej. Jag leder och fördelar kan man på ett mänskligt sätt säga. Jag är den som startar en aktivitet och jag är den som avslutar en aktivitet. Jag i min roll som ledare är lugn, trygg, rättvis och konsekvent och jag straffar aldrig hunden för min egen oförmåga/okunskap att få hunden att göra rätt.
Ledarskap får du inte genom gap, skrik eller genom att tvinga din hund på olika sätt att visa undergivenhet och acceptans av dig som ledare utan ledarskap handlar om att vara konsekvent och tydlig något du får jobba för och något du måste förtjäna ❤
